House of Stones

Brief

"Carved Stone / Wind tunnel "

合作單位: Ospace Architects 究境建築

使用性質: 二代住宅 新建
設計日期: 2011.12-2012.07
施工日期: 2012.10-2015.02

主要設計: 沈弘軒 (究境建築) / Jim Tze-Chun Wei
細部設計: 沈弘軒 (究境建築) / Jim Tze-Chun Wei

​空間攝影: 魏子鈞

 

風動浮石

這個基地形狀很特殊,是不規則的多邊形。而在機能需求上,幾乎要把基地填滿,若要把正交系統的平面放在這個基地上,是不符合效率的。在這個出發點下,我們以兩個主要概念去發展這個設計。


『風動』
在對應氣候的方式上,首先,建築物南側放置一個水池,並且在一樓用大開口面對著它。藉此,導引南風經過水池的降溫,通過中央的天井往上方對流;而這個天井的溫差,不但幫助了風的流動,也提供室內空間溫和的光線,讓每個空間都有多向的通風採光與好的生活品質。

『浮石』

我們從張家界的奇石得到啟發,整體形式的策略是將這個不規則基地,視為一顆頑石,平面規劃也是順著基地的形狀去生產空間。所有的開口則是以挖鑿/推拉的方式去呈現石塊的意象;機能上二樓以上是住宅,一樓是店鋪;形式語言刻意反映機能上的不同,一樓以清水模呈現,一樓以上則是白色量體。再來,一樓以石柱的形式將上方的白色石頭撐起來,去塑造石頭飄浮在空中的意象;其天花板則像是石頭的底部一般。

House of Stones

The House of Stones is an individual 4 storeys house located in Changhua, Taiwan. The site is in irregular triangle shape, where using the typical structural grid system is not applicable and not efficient. In this circumstance, we come up with the following two concepts.

 

[ Floating of Stones ]

Our initial inspiration comes from the rock in Zhangjiajie, and we see the site as a stone full of shapes, which then set out the composition strategy of our projects. All the opening of the building is followed by the idea of shaping a stone, where windows and roof are excavated and cut like a big rock.

 

In order to express the concept of a floating stone and the different functions of the house, we separate the ground floor that is commercial use with exposed concrete and the upper floors that function as a private house with a white painted volume. This then presents a picture of a floating white stone sitting on an irregular rock column.   

 

[ Motion of Wind ]

The subtropical weather in Taiwan is considered in this project. There is a pool placed on the south side of the building and a void in the center that helps generates the stack effect of the wind.  

 

In this case, the wind runs over the pool to cool down its temperature and flows through the building by the central void, and this creates the pleasant of living with natural lighting and ventilation.     

Drawing

© 2011-2016 by dotze innovations studio